0723341806
 

להתייעצות עם צוות עורכי הדין התקשרו: 0723341806

הנהלת משרד עו"ד רד, שאולי-מור

השופט במשפט ידוע "כקמצן", האם ניתן להחליף אותו?

השופט במשפט ידוע "כקמצן", האם ניתן להחליף אותו?

הדרך 'להחליף' שופט הוא בהליך של 'פסלות שופט'. אין אפשרות להחליף שופט רק בשל רצונו של צד להליך.

חוק בתי המשפט קובע, כי שופט לא ישב בדין אם מצא, מיוזמתו או לבקשת בעל דין, כי קיימות נסיבות שיש בהן כדי ליצור חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט.

ז"א, רק במקרה שיש סיכוי שהשופט לא ישפוט באופן שווה את שני הצדדים, ניתן להגיש בקשה לפסלות שופט.

מנגד, ישנם מצבים בהם השופט חייב לפסול את עצמו גם אם בעל דין לא הגיש לכך בקשה: 1. צד להליך, בא כוחו או עד מרכזי הוא בן משפחה של השופט או קיימת ביניהם קרבה ממשית. 2. יש לשופט עניין כספי או אישי בהליך או בתוצאותיו, בצד להליך, בא כוחו, עד מרכזי או לבן משפחה מדרגה ראשונה יש עניין כספי או אישי ממשי. 3. טרם מינויו כשופט לאותו עניין היה מעורב בהליך כבא כוח, בורר, מגשר, עד, יועץ מקצועי, מומחה או בכל דרך אחרת.

בקשה לפסלות שופט תוגש לבית המשפט בתחילת הדיון בתובענה או בערעור, ויש להגישה לפני כל טענה אחרת. המבקש יכול לטעון טענת פסלות גם לאחר מכן, אם לא עלה בידו להגישה לפני כן, רק חובה שיעשה זאת מיד לאחר שנודעה לו עילת הפסילה.

את הבקשה יש להגיש מנומקת בכתב לשופט אותו מבקשים לפסול והוא זה שידון בבקשה. המבקש רשאי לערער על החלטתו של השופט לבית משפט עליון שם נשיא בית המשפט העליון יקבע מי ידון בבקשה.

במקרה שהוחלט להעביר את הדיון לשופט אחר, השופט 'החדש' רשאי לדון מהשלב אליו הגיע השופט הקודם או מכל שלב אחר שיראה לו לנכון, הכל לפי נסיבות העניין.